reconversie de containere maritime pentru centre comerciale expozitii showroom nomad container
Reconversie de containere maritime

Rezistente • Adaptabile • Eco-Friendly

De ce sa aleg containerele maritime?

Avantajele reconversiei de container maritim

Casele din containere sunt case modulare cu schelet metalic.

Acestea pot fi construite si din containere maritime scoase din uz ce pot fi folosite drept locuinte prefabricate, ale caror dimensiuni sunt standardizate.

Pentru a fi intr-adevar locuibila, exista o serie de imbunatatiri si modificari ce pot fi facute unei case din container, precum instalatia de apa si instalatia electrica, decupaje pentru usi si ferestre, termoizolare si adaugarea peretilor separatori.

Mobilitate

Pot fi transportate oriunde. Oricand si usor.

Accesibilitate

Costul lor este extrem de redus.

Durabilitate - made to last

Facute sa reziste in timp.

Flexibil

Doua camere? Poate trei etaje? Oricum vrei e posibil.

Sustenabil

Mai prietenoase cu natura decat solutiile traditionale.

Istoric: de cand se construieste astfel?

Folosirea containerelor a început cu cateva secole in urma, in regiunile miniere din Anglia, dar a devenit raspandita dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, cand containerele au devenit un mod eficient de a reduce costurile de transport maritim. Mult mai interesant este, insa, momentul in care acest tip de constructie a devenit o tendinta in arhitectura – mai intai, in anii ‘90, apoi, la o scara mult mai larga, incepand cu secolul al XXI-lea, cand designul acestor locuinte a devenit din ce in ce mai creativ si mai bine adaptat cerintelor de constructii sustenabile. Primul care a solicitat un patent pentru arhitectura de acest gen, numind-o “o metoda de a converti unul sau mai multe containere intr-o structura locuibila”, este Phillip C. Clark, pe 23 noiembrie 1987. Patentul i-a fost acordat doi ani mai târziu.

In 2006, arhitectul californian Petgmer DeMaria a proiectat prima rezidenta din containere pe două nivele din Statele Unite ca un sistem structural care respecta regulile stricte ale codului de constructii recunoscut la nivel national. Dar mai impresionant decât proiectul sau este Orasul Puma construit de Lot-Tek cu o abundenta de materiale si un cost extrem de mic, fara a face rabat de la calitatea designului. 

Asemeni lor, exista o multime de exemple de arhitectura de calitate din containere marine. 

Cum sunt construite aceste case? 

Containerele folosite pe navele de transport maritim sunt refolosite dupa iesirea lor din uz, fiind un excelent material reciclabil. Alaturi de casele modulare din lemn, aceste locuinte reprezinta una dintre cele mai ieftine, rapide si sustenabile solutii de constructie a unei case.

Modul de constructie – similar unui joc de Lego – reprezinta mai degraba o imbinare a mai multor containere, asa incat nu este necesar un proiect complex. Containerele se monteaza unul langa celalalt, se pot suprapune, creand astfel un etaj si li se pot aduce diverse modificari, in moduri dintre cele mai creative.

Costurile unui singur container reciclabil pot ajunge la aproximativ 1200-1800 dolari, in functie de dimensiuni, in timp ce un container nou are un pret de aproximativ 5000-6000 dolari.

De asemenea, cei care isi doresc o astfel de locuinta, trebuie sa stie ca au la dispozitie doua variante: containerele maritime, pe care le vor grupa si modifica in functie de propriile preferinte, sau casele la cheie, construite din containere de la zero, care sunt deja izolate termic si echipate cu instalatie electrica.

Ce implica transformarea unui banal container maritim – fie ca este vorba de containere noi sau containere second hand –  intr-o cocheta casa de vacanta?

Etape in reconversia containerelor maritime

Cu sau fara fundatie – prima decizie pe care trebuie sa o iei atunci cand transformam un container intr-o casa de locuit. Tipul si calitatea solului din zona in care urmeaza sa se construiasca o casa din containere maritime poate influenta alegerea tipului de fundatie pe care vor fi amplasate modulele metalice, dar, in principiu, pentru stabilitate, este recomandata turnarea unei fundatii/postament. Vestea buna este ca greutatea mica a containerelor permite turnarea unei fundatii mai putin costisitoare, adica mai economice.

Fixarea definitiva a paletilor metalici – in cazul in care vorbim despre containere noi, va fi nevoie de o asamblare initiala a paletilor metalici astfel incat sa obtii forma paralelipipedica. 

Decuparea ferestrelor si construirea acoperisului: dupa fixarea definitiva urmeaza decuparea golurilor pentru viitoarele usi si ferestre. Dimensiunea ferestrelor este dictata de preferintele fiecarui proprietar, dar pentru un confort vizual ridicat, ar fi indicat sa se opteze pentru portiuni vitrate cat mai mari, mai ales in cazul modulelor mici, cu inaltimea de doar 2,59 metri. Explicatia este simpla: tavanul destul de jos poate induce senzatia de apasare sau claustrare, care poate fi inlaturata cu ajutorul unor ferestre mari. Tot acum este momentul constructiei acoperisului care poate fi realizat, din nou, in functie de preferinte. Pentru o casa de vacanta in care nu se va locui permanent, merge si un acoperis simplu, intr-o singura apa.

Montarea instalatiilor: inainte de a trece de la termoizolarea casei construite din containere maritime trebuie trasate si montate circuitul electric si celelalte instalatii necesare. 

Termoizolarea modulelor metalice: cea mai eficienta metoda este aplicarea unui strat de spuma poliuretanica pulverizata, care asigura o izolare fara imbinari, realizandu-se intr-un timp extrem de rapid, peste care se monteaza placile de gips carton. 

Montarea containerelor in pozitia finala: amplasarea containerelor pe suportul din beton, dupa uscarea acestuia, dureaza doar cateva ore, facandu-se cu ajutorul unei macarale.

Dimensiuni containere maritime

Pe piata, exista doua categorii de containere, dupa cum urmeaza:

-Cele de 20′ – cu lungimea de 6,058 m si inaltimea de 2,591 m;

-Cele de 40′ – cu lungimea de 12,192 si inaltimea de 2,900 m.

Desi au lungimi si inaltimi diferite, ambele tipuri de containere au latimea de 2,438 m. La un simplu calcul se poate afla ca cele mai mici au o suprafata totala de 14,76 metri patrati, iar cele mai mari dispun de o arie de aproape 30 metri patrati. 

FAQ - claritatea inseamna siguranta, asa ca raspundem la tot ce vrei sa stii despre containere maritime.

  • 01
  • 02
  • 03

Portofoliu

Construcții Modulare & Reconversii Containăre Maritime